vrijdag 13 november 2009

Kennismaking met M.C.Escher

Iedereen heeft wel al eens gehoord van M.C. Escher, maar wie is hij eigenlijk?

Maurits Cornelis Escher is geboren op 17 juni 1898 te Hilversum in Nederland. Als jongste zoon van een waterbouwkundig ingenieur was het logisch dat hij in 1919 naar de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem werd gestuurd. Hier volgde hij de richting Sierende kunsten, waar hij les kreeg van Jessurun de Mesquita, een joodse man van Portugeese afkomst, die Eschers leven sterk beïnvloedde.
Enkele jaren later ging Escher met 2 vrienden op reis naar Italië. Ze bezochten vooral grote steden als Florence en Siena. Escher voelde zich echter beter thuis in minder toeristische streken, waar hij zijn tekencarrière startte.
Na deze korte vakantie maakte hij vaker wereldreizen. Op een van deze reizen ontmoette hij Jetta Umiker, waar hij in 1924 mee zou trouwen. Samen kregen ze 3 kinderen, Jan, Arthur en George.
Met Jetta en zijn 3 kinderen trok hij later ook nog vaak op rondreis over de wereld. Alhambra trok vooral Eschers aandacht omwille van de Moorse versiering op de muren en vloeren. Deze versieringen vormden de basis van zijn latere werk op het gebied van vlakverdeling. Bachs muziek waren een tweede inspiratiebron voor Escher.
In 1941 verhuisde Escher met zijn gezin naar Baarn in Nederland, Escher verbleef hier tot 1970. Zijn vrouw verhuisde echter in 1968 terug naar Zwitserland omdat ze zich daar beter voelde. Op 71-jarige leeftijd trok Escher zich in in een speciaal rusthuis voor kunstenaars, de Rosa-Spier Stichting genaamd. Escher overleed echter al op 73-jarige leeftijd, en vond zijn laatste rustplaats op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan te Baarn.


Deze informatie werd gebaseerd op:
http://www.mcescher.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Maurits_Cornelis_Escher
http://www.kunstbus.nl/kunst/m.c.+escher.html