dinsdag 17 november 2009

Dag en Nacht

Als afsluiter van mijn vijfdaagse zoektocht, naar wie Escher werkelijk was en wat hij betekent in de kunstgeschiedenis, ga ik een kunstwerk van hem bespreken.

Eschers kunstwerken worden door vele kunstliefhebbers bewondert. Een echte kunstkenner kan niet ontkennen dat het werk ‘Dag en Nacht’ dat in februari 1938 afgewerkt werd, een technisch knap wonder is. Velen zullen zich afvragen wat ik hiermee juist bedoeld. Wel, als je dieper op het werk wil ingaan zie je dat de witte dagvogels ontstaan uit het daglicht, ze vliegen over naar de nacht. De zwarte nachtvogels komen uit de zwarte nacht tevoorschijn en vliegen over naar het daglicht. Onder de vogels wordt als het ware door de vogels hun schaduw, het land gevormd.
Wat de vorm betreft kunnen we opmerken dat er een ruit in het kunstwerk zichtbaar is. Escher gebruikte deze ruit om een overschakeling tussen verschillende dimensies te creƫren. Vanboven vormt het contour van de dieren een hoek van de ruit. Vanonder wordt de hoek van de ruit gevormd door de wegen tussen de akkers.


Deze informatie werd gebaseerd op:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Maurits_Cornelis_Escher
http://www.scholieren.com/werkstukken/17946
http://www.elseviermaandschrift.nl/EGM/1938/07/19380701/EGM-19380701-0386/story.pdf